söndag 21 juni 2009

Rabarbersaft

Denna härliga sommarsaft bör avnjutas iskall, en het sommardag,
med några skivade citroner i ett stort härligt glas.

2 flaskor rabarbersaft
1 kg rabarber
1 1/2 liter vatten
5 dl strösocker
2 tsk citronsyra
saft av två citroner

tvätta rabarbern noga och dela den i mindre bitar
häll i dom mindre bitarna i en stor kastrull och häll på vattnet
låt koka i 15 minuter, rör ej då blir saften grumlig
häll därefter i sockret, citronsyran och citronsaften och låt koka upp
låt svalna och häll sedan över på fina gamla glasflaskor som är väl rengjorda
fyll ända upp till kanten då håller saften längre
förvara svalt och späd 1+4
Njut..

detta recept är hämtat ur "a piece of cake" Leila Lindholm



lördag 20 juni 2009

Tekakor

Dessa tekakor är väldigt enkla att göra och smakar otroligt gott, både till frukost teet och kvälls teet..

Tekakor 10 st
5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 gram smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader och häll i havregryn, salt och sirap
låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter
smält smöret och rör ner det i grynblandningen
smula ner jästen och blanda ordentligt
tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en lös deg
jäs under bakduk i 30 minuter
sätt ugnen på 225 grader
knåda degen på ett mjölat bakbord
dela den i 10 lika stora bullar och kavla ut dessa till runda tekakor ca 1 cm tjocka
nagga dom med en gaffel och jäs under bakduk på plåt i ca 30 minuter
grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, låt vila under handduk
går utmärkt att frysa, med frys helst när dom är nygräddade

detta recept är hämtat från "a piece of cake" Leila Lindholm




Marknads nougat (torgfia godis)

När jag var liten brukade min farmor alltid ta med mig till "samhället" och köpa mig "torgfia godis" av en liten tant som alltid sålde det utanför Hemköps affären. Lycklig blev jag när jag lyckades hitta ett liknande recept och få det att smaka barndom..
Varning! mycket beroende framkallande!

Marknads nougat ca 200 st
125 gram smör
5 3/4 dl strösocker
1 3/4 dl vatten

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

koka smöret, strösockret och vattnet i ca 2-3 minuter
sikta mjölet, florsockret och kakaon tillsammans i en stor bunke
blanda allt samman, för hand eller i en matberedare
bred ut den tjocka smeten i en form klädd i bakplåtspapper
låt svalna och skär därefter i kuber






fredag 12 juni 2009

Härliga semlor

Semlor är gott året runt, och så enkelt att göra själv!

15 medelstora semlor
Degen:

75 gram smör
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker eller 1 dl ljus sirap
12 dl mjöl
1 tsk salt


ett uppvispat ägg till pensling

Fyllningen:
150 gram mandelmassa
inkråm från bullarna
vaniljsocker
1 dl mjölk
+ 3 dl vispad grädde att toppa med, samt florsocker

smält smöret i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt
smula jästen sönder i en bunke och häll på lite av degspadet och rör om
häll i resten av degspadet
blanda i salt, socker och nästan allt mjölet i bunken
blanda väl med händerna tills degen blir slät och fin
lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter

när degen jäst färdigt, ta upp den och knåda fina jämnstora bullar
lägg under bakduk igen och låt jäsa i 20 minuter
sätt ugnen på 200 grader
pensla sedan bullarna med det uppvispade ägget
stoppa in i ugnen i ca 17 minuter
låt bullarna kallna och gröp ur dom lite grann efter du skärt av locket
blanda inkråmet tillsammans med mandelmassan som du rivit, samt med vaniljsockret och mjölken
klicka lite fyllning i varje bulla
vispa grädden och toppa även med den
sikta lite florsocker över bullarna och servera!!







Goda vaniljbullar

Goda bullar som uppskattas av alla!

60 bullar
125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 tsk salt
1 dl socker
15 dl vetemjöl
(1 ägg (till pensling)
vaniljsocker
strösocker
pärlsocker
bullformar)

ugn 225 grader
gräddningstid 5-8 minuter


smält fettet i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader)
dela sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degvätskan
blanda i resten av degvätskan
tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl
arbeta degen tills den är fin och blank och släpper i kanterna
jäs under bakduk i ca 30 minuter

ta upp degen och knåda den smidig
dela den på två och kavla ut varje degbit till en tunn stor plattaor
bred ut smör på "plattan" och häll på strösocker samt vaniljsocker
rulla ihop plattan till en rulle och skär ca 1-1,5 cm tjocka skivor
lägg varje bit i en bullform eller på bakplåtspapper
jäs under bakduk i ca 30 minuter

pensla därefter bullarna med uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på varje bulle
grädda i ugnen tills bullarna blivit gyllenbruna
låt svalna under bakduk
går utmärkt att frysa in.





Rågrussinbullar

Goda rustika bullar som passar fint till frukost!

ca 16 småbullar
35 gram smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 gram färsk jäst
2 dl russin
8 dl sågsikt

Smält smöret, tillsätt mjölken, sirapen, saltet samt brödkryddorna
värm vätskan till 37 grader fingervarmt
smula sönder jästen i en bunke och lös upp med vätskan
rör ner russin och rågsikten
arbeta degen och jäs den under bakduk i 30 minuter
sätt ugnen på 225 grader
dela degen till små bröd, de får gärna vara lite oformade
doppa dom i rågsikt och låt dom jäsa under en bakduk i ca 30 minuter
grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter
låt dom vila ett tag under bakduken när dom är klara

Receptet är hämtat från "A piece of cake" Leila Lindholm

söndag 7 juni 2009

Morot & solrosbröd

Detta goda bröd passar lika bra till frukost som till picknickkorgen!
Man kan också byta ut morötterna till två äpplen om man vill ha ett lite syrligare bröd.

2 stora bröd:
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 stora rivna morötter
1/2 dl olivolja
3 msk honung eller sirap
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl special
linfrön ca 0,5 dl
solrosfrön ca 1,5 dl

ugn: 175 grader

Smula sönder jästen i en stor bunke och lös den med det ljumma vattnet
riv morötterna och blanda i dom i degvätskan
blanda även i salt,olivolja och honung
blanda i fröna och rågsikten
rör smeten jämn och blanda även i resten av mjöl sorterna
arbeta degen tills allt blandats
jäs degen under bakduk i 1 timme
ta upp den och dela den på två och forma dom till två avlånga bröd
lägg bröden antingen i brödformar eller på bakplåtspapper på en ugnsform
jäs ytterligare i 40 minuter
sätt ugnen på 175 grader
pensla bröden med ägg eller vatten och strö över lite solrosfrön
grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter
låt vila under bakduk
går utmärkt att frysa in!
Njut..