fredag 12 juni 2009

Härliga semlor

Semlor är gott året runt, och så enkelt att göra själv!

15 medelstora semlor
Degen:

75 gram smör
1 ägg
50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 dl socker eller 1 dl ljus sirap
12 dl mjöl
1 tsk salt


ett uppvispat ägg till pensling

Fyllningen:
150 gram mandelmassa
inkråm från bullarna
vaniljsocker
1 dl mjölk
+ 3 dl vispad grädde att toppa med, samt florsocker

smält smöret i en kastrull
häll i mjölken och värm till fingervarmt
smula jästen sönder i en bunke och häll på lite av degspadet och rör om
häll i resten av degspadet
blanda i salt, socker och nästan allt mjölet i bunken
blanda väl med händerna tills degen blir slät och fin
lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter

när degen jäst färdigt, ta upp den och knåda fina jämnstora bullar
lägg under bakduk igen och låt jäsa i 20 minuter
sätt ugnen på 200 grader
pensla sedan bullarna med det uppvispade ägget
stoppa in i ugnen i ca 17 minuter
låt bullarna kallna och gröp ur dom lite grann efter du skärt av locket
blanda inkråmet tillsammans med mandelmassan som du rivit, samt med vaniljsockret och mjölken
klicka lite fyllning i varje bulla
vispa grädden och toppa även med den
sikta lite florsocker över bullarna och servera!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar