söndag 7 juni 2009

Morot & solrosbröd

Detta goda bröd passar lika bra till frukost som till picknickkorgen!
Man kan också byta ut morötterna till två äpplen om man vill ha ett lite syrligare bröd.

2 stora bröd:
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
2 stora rivna morötter
1/2 dl olivolja
3 msk honung eller sirap
1 1/2 tsk salt
6 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl special
linfrön ca 0,5 dl
solrosfrön ca 1,5 dl

ugn: 175 grader

Smula sönder jästen i en stor bunke och lös den med det ljumma vattnet
riv morötterna och blanda i dom i degvätskan
blanda även i salt,olivolja och honung
blanda i fröna och rågsikten
rör smeten jämn och blanda även i resten av mjöl sorterna
arbeta degen tills allt blandats
jäs degen under bakduk i 1 timme
ta upp den och dela den på två och forma dom till två avlånga bröd
lägg bröden antingen i brödformar eller på bakplåtspapper på en ugnsform
jäs ytterligare i 40 minuter
sätt ugnen på 175 grader
pensla bröden med ägg eller vatten och strö över lite solrosfrön
grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter
låt vila under bakduk
går utmärkt att frysa in!
Njut..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar